Quantcast
Channel: Ulricehamns Tidning - Nyheter
Viewing all 1629 articles
Browse latest View live

Populärt med loppis på nätet

$
0
0

Något som ligger i tiden är återvinning och att köpa och sälja begagnade ting. Det märks på en facebookgrupp som heter "Köp/Sälj/Byt i Ulricehamn". Sajten har i skrivande stund över 4 000 medlemmar och växer ständigt.

Två som är aktiva på sajten, i alla fall periodvis, är Linda Helin och Eva Sigfridsson. De har via Facebook bestämt träff på parkeringen vid Järniahuset där Eva jobbar. Hennes dotter behöver ett nattduksbord och Linda har ett att sälja för 50 kronor.
– Ja, jag har gjort ett röj hemma och köpt nya möbler. Det här är ett lätt sätt att bli av med saker istället för att bara kasta, säger Linda Helin som bor i Marbäck. Man har ju så mycket som man inte använder.
– Och på köpet får man de här spontana mötena där man kan snicksnacka lite, säger Eva Sigfridsson.
Att det skulle bli så här stort intresse trodde nog inte Krister Allansson som startade loppisgruppen för ungefär fem år sen.
– Folk värnar om miljön och det är ju inne med retro och shabby chic. Det är många som har fula saker som de inte värdesätter och som någon annan vill ha, säger han.
Men det blir en hel del jobb för Krister Allansson. En timme om dagen ägnar han åt att sidan, han tar bort inaktuella annonser eller medlar i diverse konflikter som kan uppstå. Dessutom kontrollerar han varje förfrågan om medlemskap, han vill bland annat säkerställa att personen verkligen bor i närområdet. Och på grund av all tid det tar har Krister den senaste tiden tänkt att han kanske skulle ta betalt för tjänsten och i ett inlägg föreslog han att medlemmarna skulle betala 50 kronor om året. Men det möttes inte av någon större entusiasm.
– Nej, jag tycker nog grejen är att det ska vara gratis. Men det är ju för att folk inte sköter sig som det blir mycket jobb för admin, säger Linda Helin.
Eva Sigfridsson använder mest sajten för att köpa och sälja barnkläder.
– Jag vägrar lägga flera hundra kronor på ett par byxor som det blir hål på efter en kvart. Sen har man mycket kläder som barnen vuxit ur innan de ens hunnit använda dem och som är bra att sälja här, säger hon.
Och hon menar att gruppen faktiskt också möjliggör för dem som har det riktigt knapert.
– Ja, runt jul är det väldigt många leksaker som det handlas med på sajten. Och många skänker också olika saker, säger Linda.
Annars tror de att man kan sälja vad som helst, så länge som kunden anser att det är ett fynd. En gång hade Eva glömt vad hon betalat för en cykel för så det blev att hon sålde den för över inköpspriset.
– Men kunden tyckte det var jättebilligt och var så nöjd. Så det var ju fortfarande ett fynd för dem, säger Eva Sigfridsson.
– Det konstigaste jag har lyckats sälja var fyra gamla rostiga gravlyktor. Jag frågade vad kunden skulle ha dem till och hon sa att hon "har många nergrävda lik i trädgården", skrattar Linda Helin.


Vill flytta värmecentralentill gamla sågverksområdet

$
0
0

För nära bebyggelse och för mycket rök. Nu vill ägarna till värmecentralen vid Hökerumsgården flytta den två år gamla anläggningen till gamla sågverksområdet.

För två år sedan togs en ny värmecentral i drift i Hökerum. Enligt gällande plan, på kommunens mark och enligt kommunens önskemål – men inte kommunal. Istället gjordes en upphandling som slutade med att ägarna till två lokala skogsgårdar under bolagsnamnet Luctrum Tech tog på sig investeringen och driften. Tanken var att driva den med skogsflis från deras egna skogar.
Värmecentralen byggdes alltså på kommunal mark, granne med Hökerumsgården. Och 15 meter från närmaste boningshus. Inte särskilt lyckat, som det skulle visa sig.
Nå, anläggningen körde igång, levererade värme till de kommunala verksamheterna i Hökerum (äldreboendet, förskolan och skolan) samt till kyrkan.
– Det har inte varit några propblem med pannan, men den står väldigt olämpligt, nära bostadshus, säger Erik Öhlund, en av de skogsbönder som äger anläggningen.
Speciellt vid sydliga vindar upplever de omkringboende röken som störande och värmecentralen är inte helt populär. Erik Öhlund säger att han förstår irritationen. Detta samt det faktum att pannan är överdimensionerad, den går för lite helt enkelt, gjorde att ägarna började fundera i nya banor. Flera olika händelser under senare tid har öppnat för en annan lösning.
– Vi vill flytta hela värmecentralen till industriområdet (gamla sågverksområdet), som har sanerats under sommaren. Samtidigt vill vi bygga ut kulvertnätet i samhället för ett erbjuda de närboende anslutning till fjärrvärme. För dem som eldar med olja i dag kan det handla om en halvering av kostnaden, säger Erik Öhlund.
Ett 60-tal fastigheter skulle teoretiskt kunna anslutas, men kapaciteten räcker för ungefär 30 och 28 har redan anmält intresse.
Genom flytten hamnar värmecentralen 150 meter från närmaste hus, och dessutom betydligt bättre sett till hur vindarna vanligtvis blåser. Det blir full beläggning på pannan och färre tunga fordon i Hökerums centrala delar. Lucrum Tech står själv för alla arbeten och de mindre utbyggnader bolaget vill göra efter flytten.
– En winwin-situation för alla, tycker Erik Öhlund.
Hökerum Entreprenad äger sågverkstomten och även den så kallade Brinkstomten i Ulricehamn. Stommen till det kallförråd som finns där ska monteras ned, byggas upp vid värmecentralen, bekläs med ny fasad och nytt tak och fungera som bränsleterminal för en till två veckors flisförbrukning.
– Vid dåligt väder, som kraftigt snöfall, kan det vara svårt för oss att leverera flis och då är det bra med ett förråd på platsen, säger Erik Öhlund,
Om allt går enligt planerna, och det blir klart med bygglov och andra tillstånd, hoppas ägarna på byggstart i höst.

Farlig stolpe var rest av brygga

$
0
0

Stolpen som stängde Skotteks badplats i fredags kväll var sannolikt inte placerad under vattnet för att skada. Istället kan det röra sig om en rest av en gammal brygga.

Badplatsen vid Skottek är tills vidare stängd. Orsaken är alltså att en trästolpe hittats i vattnet på fredagskvällen.
Kommunen fattade omedelbart beslut om att stänga badplatsen i väntan på att den kunde undersökas av dykare. Samtidigt polisanmäldes händelsen.
Men enligt Lars Runqvist, chef för kommunens fritidsenhet, kom beskedet på måndagen att polisen inte misstänker brott och att händelsen inte kommer utredas vidare.
Med all sannolikhet rör det sig om en trästolpe som är en rest från en gammal brygga.
Det har hänt förut att sådana har hittats vid badplatserna. Även då hade det varit en fin sommar med mycket bad, vilket kan ha rört upp sjöbottnen och frilagt tidigare dolda stolpar.
För säkerhets skull ska alltså badplatsen ändå vara stängd tills den har undersökts av dykare, något som väntas ske på tisdag eftermiddag.
Att dykare undersöker badplatserna är inget ovanligt. Alla kommunala badplatser i Ulricehamns kommun undersöks av dykare tre gånger per år, just av säkerhetsskäl.
Stolpen som hittades den här gången var 50 till 60 centimeter lång och satt utanför en brygga någon dryg meter åt ena hållet.
Att spetsiga föremål hittas vid badplatser händer ibland under sommaren. I en del fall har föremålen inte placerats där med avsikt att skada. Tidigare i sommar rapporterades det till exempel om att en påle med spikar på hade hittats vid ett bad i Stockholm, men det visade sig sedan vara en gammal gran som legat på botten och sedan följt med ett ankare upp.
Det händer också att stolparna är rester efter en gammal brygga.
Men i en del fall tycks det troligare att någon medvetet försökt skada badgäster. För ett par veckor sedan hittades en isbill vid badplatsen i Mogden i Hökerum. Denna satt enligt upphittaren precis utanför bryggan där många hoppar i vattnet.
Enligt Lars Runqvist har det hittats stolpar vid badplatser i Ulricehamns kommun förut. Han nämner att det ett annat år hittades sådana nedanför hopptornet vid badplatsen i Dalum.
– Man ska vara försiktig innan man dyker i. Även om vi har våra kontroller och allmänheten är vaksam så vet man inte vad som kan finnas i vattnet.

S vill ha fria bussresor för äldre

$
0
0

Fler trygghetsboenden och gratis kollektivtrafik för personer över 65 år. Det är exempel på vad Socialdemokraterna skulle vilja genomföra på välfärdsområdet om de får makten efter valet.

Socialdemokraterna i Ulricehamn har tagit fram ett handlingsprogram för välfärdsområdet för kommande mandatperiod.
En punkt är att man vill se fler trygghetsboenden i Ulricehamns kommun.
Inga-Kersti Skarland från Socialdemokraterna säger att många äldre känner sig otrygga eller ensamma i sina hem. Samtidigt passar det inte att flytta till ett särskilt boende. Då skulle trygghetsboenden vara en bra lösning, men än så länge är det ont om sådana.
Därför vill man införa ett årligt bidrag för gemensamhetslokaler och så kallade trygghetsvärdar. Man kan också tänka sig att ge det kommunala bostadsbolaget i uppdrag att bygga anpassade trygghetsboenden.
– Marknaden har inte varit intresserad av att bygga något sådant här i Ulricehamn. Vi kan tänka oss att ge i uppdrag till Stubo att göra det.
Man vill också införa ett speciellt busskort för personer över 65 år som tillåter fria bussresor under vissa tider när det är låg belastning på kollektivtrafiken.
– En sådan enkel sak kan vara viktig. En del sitter ensamma hemma och priset för resan kan vara ett hinder för en del att komma ut.
En tryggare äldreomsorg är ytterligare en punkt. Inga-Kersti Skarland säger att den nuvarande regeringens fokus på skattesänkningar har urholkat välfärden.
– Anhöriga har tvingats ta ett större ansvar, oftast handlar det om kvinnor som tvingas gå ner i arbetstid. Vi vill att kvaliteten i vården och omsorgen ska vara så bra att de äldre inte blir beroende av sina barn.
En annan punkt i programmet är att den som har beviljats hemtjänst ska få bestämma själv över en timma per vecka.
Socialdemokraterna tycker också att kommunen kan bli en bättre arbetsgivare. I sitt handlingsprogram skriver man att den normala anställningsformen ska vara heltid. Ofrivilligt deltidsanställda ska inte förekomma. Det ska i princip inte heller få förekomma så kallade delade turer och timanställningarna ska minimeras.
Vad är den viktigaste punkten för er inom välfärdsområdet?
– Att vi håller en hög kvalitet på välfärden. Det är som Stefan Löfven sa att när vi är som skörast måste samhället vara som starkast.
Vad är den viktigaste skiljelinjen i synen på välfärden mellan er och de tre partierna som styr Ulricehamn i dag?
– Vi vill begränsa vinsterna i välfärden. De skattemedel som går till verksamheten ska stanna där.

Stöld av diesel vid Stadsskogen

$
0
0

Under helgen har det skett en stöld av diesel vid Stadsskogen i Ulricehamn där det just nu arbetas inför byggandet av nya bostäder.

Någon gång mellan fredagen och måndagen har någon tagit runt hundra liter diesel från en grävmaskin.

Utryckning efter rökutveckling

$
0
0

Rökutveckling från en drivrem orsakade under måndagskvällen en utryckning av räddningstjänsten till ett företag i Tranemo.

Det var strax innan nio på kvällen som larmet kom från ett företag på Industrigatan i Tranemo. Men det var då alltså ingen brand utan en slirande drivrem som orsakade rökutveckling.

Bilar brann på Hemrydsgatan

$
0
0

Strax efter klockan 23 på tisdagskvällen började två bilar brinna på en parkeringsplats på Hemrydsgatan i Ulricehamn.

Larmet kom in till SOS Alarm klockan 23.15. Drygt fem minuter senare hördes en smäll från Hemrydsgatan, förmodligen någon form av explosion.

– Ingen aning. Jag hörde folk säga det, men det var innan vi kom, säger räddningsledaren Per Johansson.

Det var två parkerade bilar som brann och de stod på utomhusparkeringen precis framför parkeringsgaraget, mitt emot Hemrydsgatan 4, som är ett av de så kallade Stjärnhusen. Ytterligare fordon fanns i den omedelbara närheten, men elden spred sig aldrig till dem.

Räddningstjänsten hade tre utryckningsfordon med sig och kunde ganska snabbt släcka båda de brinnande bilarna.

– Det brann i bakändan på bägge bilarna när vi kom, men vi är ju nästan alltid övermäktiga bilbränder bara vi får ett förstastopp på det, säger Per Johansson.

Ingen större dramatik i ingripandet då?
– Vi är rätt starka när vi kommer med det här, jämfört med två bilar som brinner. Men får man ett larm när det står så här nära hus, får man ju förbereda sig på att det kan vara mer än man tror.

Verkade bränderna anlagda?
– Ingen aning, det får polisen ta hand om. Det kan vara vad som helst, säger Per Johansson.

Alexander Brorsson ute ur EM

$
0
0

Det ville sig inte för Alexander Brorsson som inte lyckades ta sig vidare från kvalheaten i 110 meter häck.

Löparen från Ulricehamn slutade sist i sitt heat med tiden 13,92. Brorsson var på förhand uträknad då endast tre löpare i startfältet har ett sämre personbästa än svenskens 13,86.

EM-drömmen fortsätter dock för Alexander Brorsson. På lördag springer han stafettsemifinal på 4x100 meter.


Badplats öppen igen

$
0
0

Skotteks badplats är återigen öppen efter att man genomfört dykningar på jakt efter ytterligare stolpar i vattnet.

Det var i fredags kväll som kommunen stängde badplatsen efter att det hade hittats en stolpe i vattnet vid bryggan. Händelsen polisanmäldes men polisen konstaterade snabbt att stolpen förmodligen inte hade placerats vid badplatsen för att skada utan att det var en rest av en gammal brygga.

Stolpen tros ha kommit fram på grund av att sommarens intensiva badande har rört upp bottnen.

Dykningarna genomfördes på tisdagen och då hittade man ytterligare en liknande stolpe som kunde tas bort. I övrigt hittades inget farligt och badplatsen är därför återigen öppen för bad.

Uport skakas av bombdåd

$
0
0

Fyra festivalfunktionärer städade artistloger mellan Uportdagarna. Då, när klockan var efter fyra på lördagsmorgonen, exploderade en hemmagjord bomb inne på området.

Festivalgeneralen Sebastian Andersson befann sig i en av logerna när han hörde smällen.

– Jag trodde att det var någon gasolflaska som hade exploderat. Det small så in i helvete. Det skakade till bra i logen och en ruta sprack. Utanför var det ett jätterökmoln och det luktade illa av surströmming och krut, säger Sebastian Andersson.

På marken utanför hade det blivit ett hål av explosionen. Resterna av en surströmmingsburk låg intill.

– Min första tanke var förstås inte att det var en bomb men det förstod jag när jag såg skärvorna på konserven och tejpkonstruktionen.

Händelsen är polisanmäld. Brottmisstanken är skadegörelse, men än så länge har polisen inte många spår. Genom att gå ut med händelsen offentligt hoppas Uport-arrangörerna att polisen ska få in tips om det inträffade.

– Vi blev spaka men insåg inte allvaret förrän senare. Jag hade precis kört iväg de sista artisterna. Om det hade hänt några minuter tidigare så hade vi alla kunnat stå utanför och då hade det dessutom varit mer folk. Vi hade tur i oturen. Det hade kunnat gå riktigt illa.

Hur kunde någon ta sig in med en bomb på området?
– Det här hände bara några meter in på backstageområdet så man behöver inte vara innanför avspärrningarna, det är lätt att kasta in något över staketet.

Samma natt smällde det även på Lindängsvägen. Arrangörerna bakom Uport upplever inte att det finns något hot riktat mot dem. Däremot så har Sebastian Andersson fått motta en del reaktioner från allmänheten.

– Jag har till exempel fått ett mail från någon som hade blivit skrämd och tyckte att det var dumt att spränga på natten, men det var alltså inget som vi låg bakom. Även våra gäster på campingen hade pratat om det och undrat vad som egentligen hände.

På festivalen 1-2 augusti uppträdde stora artister som Timbuktu, Icona Pop och Mustasch.

Svar på tal om avtal med Ica

$
0
0

Kommunens avtal med Ica är korrekt, och synpunkterna från den person som överklagat avtalet kan inte prövas nu. Det svaret väntas kommunen nu skicka in till förvaltningsrätten.

Ulricehamns kommun är inne i en större process med syfte att få till ny handel vid Ubbarp där den nya motorvägen ska gå förbi. Bland annat är Ica intresserad av att etablera en Ica Maxi-butik där. Samtidigt kan kommunen få ett nytt stadsbibliotek i lokalen i centrum där Ica finns i dag.
I juni tog processen ett steg framåt när kommunfullmäktige godkände ett avtal med Ica.
Men beslutet överklagades alltså till förvaltningsrätten av Peter Thorné som bor i närheten av platsen där den nya Ica-butiken planeras. Han skrev bland annat i överklagandet att kommunen gynnar ett specifikt företag och att det inte verkar finnas någon budgetram så att skattebetalarna vet vad etableringen kommer att kosta.
– Kommunala skattepengar ska ju i första hand gå till kärnverksamheter, sa han när UT skrev om överklagandet.
Kommunen har nu tagit fram ett förslag till svar som ska skickas in till förvaltningsrätten. Politikerna i kommunstyrelsen ska ta ställning till detta svar under sitt möte på måndag.
I svaret skriver man att beslutet i fråga bara gäller ett avtal om när man ska godkänna ramavtalet med Ica, ett avtal som i sig godkändes för ett år sedan. De frågor som Peter Thorné tar upp kan alltså inte prövas nu.
Kommunstyrelsens ordförande Lars Holmin känner sig trygg med att kommunen har hanterat ärendet på rätt sätt.
– Jag ser inte att det finns någon grund för hans skrivelse. Det handlar om ett allmänt tyckande från hans del, och det står honom helt fritt att tycka. Men förvaltningsrätten ska ta ställning till om något är formellt fel, om vi har handlagt ärendet fel men det finns inget skäl för att tro det, säger han.

Kommunen rättar inte olagligt beslut

$
0
0

År 2010 stod det klart att kommunens beslut att bygga lager ihop med New Wave Group AB var olagligt och att man måste försöka rätta till detta. Nu, fyra år senare, konstaterar kommunen att man inte förmår rätta till beslutet.

Det var 2007 som kommunen tog beslutet att låta sitt helägda kommunala bolag Ufsab, Ulricehamns fastighets och service AB, skapa ett dotterbolag ihop med New Wave Group AB för att bygga ett lager ute i Vist. Syftet för kommunens del var att skapa arbetstillfällen.
Miljöpartisten Ingemar Basth överklagade beslutet eftersom han ansåg att kommunen gynnade ett enskilt företag och att beslutet därmed stred mot kommunallagen.
Efter några turer i olika rättsliga instanser stod det 2010 klart att kommunens beslut var olagligt. Samma år fattade politikerna i fullmäktige beslutet att utreda om man kan rätta till felet.
I protokollet från kommunfullmäktigemötet tas kommunallagen upp, där det står att det organ som fattat beslutet ska "se till att verkställigheten rättas i den utsträckning som det är möjligt. Ett beslut om rättelse ska meddelas utan oskäligt dröjsmål."
Och nu finns alltså ett förslag till beslut om denna rättelse och det ska tas upp på kommunstyrelsens bord på måndag.
I förslaget konstateras att det finns tre vägar att gå. New Wave Group AB kan köpa alla aktierna i det gemensamma bolaget, kommunen kan köpa alla aktier eller så kan en tredje part köpa kommunens aktier i bolaget.
Kommunens aktier bedöms vara för svårsålda och dessutom kommer det bli kostsamt att låta någon sälja dem. Det bedöms inte som realistiskt att kommunen köper alla aktier.
Inte heller är New Wave Group AB intresserad av att köpa kommunens aktier.
Därför föreslås politikerna i kommunstyrelsen fatta beslutet att notera "att kommunen försökt och övervägt möjligheterna men att det inte gått att rätta det överklagade beslutet."

Rånare skalperades vid stöld

$
0
0

Den man som i veckan rånade macken OKQ8 i Ulricehamn med en spruta misstänks även för en stöld på en restaurang i Borås. Vid stölden krossades en ruta och mannen tros ha skurit sig så illa att en bit av hjässan lossnade.

Mannen, som är i 40-årsåldern, misstänks alltså ha brutit sig in på en restaurang i Borås. När polisen kom till platsen ska mannen ha suttit en bit från lokalen och druckit sprit. Samtidigt låg en bit av hans hjässa kvar i restaurangen.

– Troligtvis råkade han skära sig i huvudet när han klev in genom det krossade fönstret och råkade ut för en mindre skalpering, säger kammaråklagare Martin Ekelin till Borås Tidning.

Under torsdagen begärdes mannen häktad misstänkt för stölden samt rånet mot OKQ8 i Ulricehamn. Då hotade mannen personalen med en spruta för att få med sig ett paket. Mannen greps strax efter det av polisen.

Både Ulricehamn och Tranemo ökar

$
0
0

Folkmängden ökar i både Ulricehamn och Tranemo. För båda kommunerna är inflyttningen från utlandet den största orsaken.

Under första halvåret ökade folkmängden i Ulricehamns kommun med 42, till 23 252. Juni innebar en dipp med minus elva, men ökningen räddas hem tack vare starka siffror i februari och maj.
Kommunalrådet Lars Holmin (M) menar att den ändå relativt blygsamma ökningen beror på att det under en tid har byggts för lite. Utan nya bostäder kan folkmängden inte öka.
Men de projekt som är på gång – Stadsskogen, tredje etappen av Tvingen och Båtbyggeriet – kan få fart på inflyttningen igen, hoppas han.
– Och nästa år är motorvägen klar. Jag tror att den kommer att få större betydelse för Ulricehamn än vad vi har anat, säger Lars Holmin, som samtidigt medger att det politiskt uppsatta folkmängdsmålet – 25 000 invånare år 2020, knappast är möjligt att nå.
– För det krävs en ökning med 250 till 300 invånare per år och som det ser ut nu blir det tufft.
För Tranemo kommun brukar inte folkmängdssiffrorna vara positiva, men första halvåret ökade befolkningen med 55, till 11 586. Ökningen beror inte på att det föds fler än det avlider, utan på inflyttning – från andra kommuner i regionen och från utlandet.
Inte heller Ulricehamns kommun redovisar ett födelseöverskott.

Kommunen: ?Vi kanske kan hitta en annan lösning?

$
0
0

Kommunen har ingen skyldighet att ordna barnomsorg på obekväm arbetstid men de försöker hjälpa till så gott de kan, enligt Anne-Marie Stenson som är verksamhetschef för skolområde syd i Ulricehamn.

– Vi försöker ordna barnomsorg till de som behöver det inom rimlighetens gränser, säger Anne-Marie Stenson.
Det finns inget "nattis" i stan, det vill säga en förskola där man lämna sina barn om man jobbar på obekväm arbetstid. Barnomsorg på obekväm arbetstid är från sju på kvällen till klockan sex på morgon samt helgerna.
Helst ska den som är i behov av barnomsorg hitta en person själv. Det kan vara någon som har anknytning till familjen, men det får inte vara någon närstående som mor- eller farförälder.
– Nej, det står i våra tillämpningsregler. Vi anställer ju de här personerna och avlönar dem, så det skulle bli väldigt knepigt, säger Anne-Marie Stenson.
Och man får inte heller anlita en person som tar hand om barnen i det egna hemmet om det ska vara betalt av kommunen.
– Det handlar om pedagogisk omsorg och det kan man inte ha i det egna hemmet. Men vi gör vad vi kan och vi kommer att utöka detta med barnomsorg på obekväma arbetstider på sikt, säger Ann-Marie Stenson.
Och när det gäller fallet med barnomsorg åt Elisabeth Stålbrand menar Ann-Marie Stenson att de har löst problemet.
Men tycker du att det låter som en hållbar lösning att hämta barnen klockan halv tio på kvällen?
– Nej, det förstår jag att det inte är. Vi kanske kan hitta en annan lösning för henne. Det är under arbete, säger Ann-Marie Stenson.


70 asylsökande till Majblommegården

$
0
0

Majblommegården i Tvärred hyrs ut för att ta emot 70 asylsökande. Migrationsverkets tilldelningsbeslut kom i torsdags.
– Vi välkomnar dem och ska göra det så bra som möjligt för dem, säger kommunalrådet Lars Holmin (M).

Trycket är just nu mycket stort på Migrationsverket, för att hitta tillfälliga boenden för asylsökande. Under första halvåret ökade antalet kraftigt till följd av den stora oron i omvärlden (se vidstående artikel).
I veckan kom Migrationsverkets tilldelningsbeslut för ett antal kommuner, däribland Ulricehamn, där 70 asylsökande ska få plats på Majblommegården i Tvärred. Det är företaget Örnen Öland AB som genom direktupphandling fått uppgiften att svara för login på anläggningen.
– I första hand vill vi erbjuda platser i vanliga lägenheter, men det råder brist på sådana. Situationen tvingar oss att istället söka tillfälliga boenden i form av hotell, vandrarhem och liknande, även om det är en dyrare och ofta sämre lösning, säger Anders Danielsson, generaldirektör på Migrationsverket.
Lars Holmin fick veta att något var på gång för ungefär en månad sedan, men beslutet fick han via mejl i torsdags.
– Det här kommer inte att få någon jättestor påverkan på Ulricehamns kommun; det är främst skolorna som påverkas. Sjukvården är ju landsingets sak.
Eftersom kommunen i dag inte vet vilka åldrar de asylsökande har, är det svårt att säga vilka skolor som påverkas, men det kan vara såväl Tvärreds skola som Stenbock och Tingsholm. Inte heller är det klart när de kommer till Majblommegården.
– Vad jag hört kan det röra sig om mellan en och tre månader från beslutet. Men eftersom det är ett så stort tryck nu, tror jag det kommer att gå fort, säger Lars Holmin, som ska ha en kontakt med Migrationsverket nästa vecka.
Det kommer också att ordnas informationsmöten med grannar och andra, vilket Migrationsverket ansvarar för.
Tror du att det kommer några negativa reaktioner på asylboendet?
– I det stora hela upplever jag att kommuninvånarna är vänligt inställda till flyktingar och som jag ser det har vi ett ansvar att hjälpa till och göra det så bra som möjligt för dem som kommer hit. Vi ska välkomna dem och visa upp de bästa sidorna av Ulricehamn. Om de sedan får uppehållstillstånd kanske de väljer att stanna här och det skulle berika kommunen.
– Det kan säkert finnas de som tycker att det var synd att detta beslut kom mitt i en valrörelse, men om det skulle påverka valet och spela ett visst parti i händerna, så får vi ta det. Det här är viktigare.
Lars Holmin hoppas också att idrottsföreningar och kyrkan kommer att öppna upp dörrarna och bjuda in de asylsökande så att de känner sig välkomna.
– Kan vi undvika en ”vi och dom”-situation, tror jag att alla mår bra av det, säger han.
I en insändare i dagens UT skriver företrädare för den styrande alliansen: ”Vår kommun försöker dra sitt strå till stacken och det gör att vi i dagsläget tar emot fler människor än de som vi har gjort en överenskommelse med migrationsverket om att göra. För oss är det en självklarhet att vi ska hjälpa till.”

Måste byta jobb när barnomsorgen brister

$
0
0

Elisabeth Stålbrand är ensamstående med tre barn, hon jobbar på kvällar och helger och har problem med barnomsorgen. Nu har kommunen erbjudit en lösning som hon inte kan använda.

Det är inte helt lätt att ta ett familjefoto på Elisabeth och hennes barn. En av pojkarna gör grimaser, en annan är trött och ledsen och vill inte vara med på bild och kanske inte minstingen heller för hon rymmer ut i köket. Man förstår att Elisabeth Stålbrand inte har några problem att fylla tiden på sin fritid.

Hennes tre barn är i åldrarna 1–5 år och hon jobbar åt kommunen som personlig assistent. Och eftersom hon ibland har obekväma arbetstider, har bland andra barnens mormor ställt upp som barnvakt. Men det var ingen hållbar lösning eftersom mormor jobbar heltid och dessutom studerar.

– Nej, min mamma gick in i väggen efter det, säger Elisabeth Stålbrand.

– Jag fick ingen information efter förra gången jag var föräldraledig om att man kunde anställa någon, fortsätter hon.

När Elisabeth inför det här läsåret bad om hjälp hos kommunen rådde de henne att först försöka hitta någon själv som kunde ta hand om barnen. Men efter att ha ringt runt i några dagar gav Elisabeth upp.

– Det här tar så himla mycket tid och energi. Jag har mycket för mig ändå eftersom jag är ensam med tre barn, säger hon.

Till slut hittade kommunen en lösning genom att de ordnade med en familj som kan hämta barnen på förskolan och sedan passa dem på kvällen.

Men det innebär att Elisabeth måste hämta barnen vid halv tio på kvällen när hon slutar.

– Det var kommunens lösning men det är inte bra för mig och barnen. Jag kan inte väcka dem och gå hem med dem, det funkar inte, säger hon.

Elisabeth börjar jobba nästa vecka men hon har inte tänkt använda sig av kommunens lösning utan har ordnat egen barnvakt i några veckor framöver.

– Nej, men om barnomsorgen hade varit i mitt eget hem skulle det kunnat fungera, eftersom barnen då får sova. Det handlar ju inte om så lång tid, det är fyra timmar på en kväll och sen helgerna då. Eller om det hade funnits nattis här i Ulricehamn där barnen kan sova över. Det är ju inte en rolig lösning heller men barnen måste ju få sin sömn, säger Elisabeth.

Hon vill inte anklaga kommunen, de har trots allt erbjudit en lösning.

– Även om den inte funkar för mig. Och nu vet jag inte vart jag ska vända mig. Allt jag hoppas på är att få ett dagtidsjobb. Jag ser ingen annan utväg, säger Elisabeth Stålbrand.

Ingen asfalterad banvall ? förslag om att utreda ny cykelväg österut

$
0
0

I stället för en asfalterad banvall österut kan en cykelled mot Jönköping anordnas med hjälp av redan befintliga småvägar. I alla fall kan ett sådant förslag nu komma att utredas.

Det var Folkpartiet som tidigare i år föreslog i en motion till kommunfullmäktige att man skulle ordna en cykelled till Jönköpings kommun genom att använda småvägar.
Det finns redan mycket asfalterad banvall i Ulricehamns kommun och att även asfaltera den gamla banvallen mot Jönköping har diskuterats. Men Folkpartiet hänvisar till utredningar som visar att detta skulle bli både kostsamt och svårt eftersom marken ägs mestadels av privatpersoner.
Att använda småvägar skulle vara både bättre och mer miljövänligt enligt partiet.
För det finns många småvägar som går igenom "vacker natur blandat med gårdar och mindre bebyggelse i ett betagande kulturlandskap." Dessutom är det inte speciellt mycket biltrafik på dessa vägar, skriver man vidare och pekar ut en lämplig cykelled från Kroken i Timmele, över Hössna, Gullered, Strängsered och Bottnaryd.
Folkpartiets motion ska nu behandlas av kommunstyrelsen på måndag och det finns ett förslag till beslut. Förslaget är att avsätta 75 000 kronor för att utreda sträckningen. Ärendet ska sedan vidare till kommunfullmäktige för ett slutgiltigt beslut.

Nödrop om historiska filmer

$
0
0

En unik samling filmer från Ulricehamns historia är i så dåligt skick att en del riskerar att vara förstörda inom en snar framtid. Nu planeras en räddningsaktion för att bevara dem åt eftervärlden.

Det är kommunens kulturenhet som har slagit larm om tillståndet för filmerna och samtidigt föreslår en räddningsaktion.
Det handlar om ett omfattande och samtidigt unikt arkiv med dokumentärfilm från 1910 och framåt.
– Vi har ett unikt dokumentärfilmsarkiv som är ovanligt stort för en kommun av vår storlek, säger kulturenhetens chef Anna Laang.
Tillståndet för en del av materialet är mycket dåligt. Det beror bland annat på att filmerna helt enkelt är gamla men också på felaktig lagring och hantering. Arkivet där filmerna har förvarats har tidvis för hög temperatur och för torr luft.
Ett exempel är filmen Ulricehamn 1958, som inom ett år inte kommer att kunna visas eller överföras till digitalt format på grund av dess dåliga skick. Men det finns flera filmer som är mycket sköra och går sönder när de körs i projektor.
För att rädda filmerna krävs en lång rad åtgärder. Till viss del har arbetet redan inletts men för att få gjort det viktigaste begär kulturenheten en extra summa pengar. Denna förfrågan ska upp på politikernas bord på måndag då kommunstyrelsens sammanträder. Förslag till beslut är att 100 000 kronor avsätts för att rädda filmerna och för att samtidigt göra dem tillgängliga för forskning samt allmänhet.
Att frågan om filmernas skick har blivit aktuell beror bland annat på filmaren Jan Bergman. Han producerade Ulricehamnsfilmen Där vägarna möts. Han hörde nyligen av sig för att höra hur kommunen hanterar filmerna. Då uppdagades samtidigt vissa brister.
På kommunens kulturenhet konstaterade man att man saknar både kunskap och resurser för att ta hand om filmerna på rätt sätt. Det ledde vidare till att Jan Bergman kom till Ulricehamn i mars i år för att se över filmarkivet. Han tog fram en rad åtgärder som måste till för att rädda filmerna.
Bland annat handlar det om att filmerna måste tvättas och repareras i en speciell kemisk process i ett laboratorium med rätt utrustning och kompetens. Sedan måste ett professionellt företag som arbetar med både analog och digital film producera en så kallad digital master som kan användas som ett digitalt original.
Först då kan filmerna vara säkrade och samtidigt göras tillgängliga. Bland annat talas det om att man ska kunna låna filmerna på biblioteket eller se dem på nätet.
– Det handlar om unika tidsdokument från vår stad. Vi har ett ansvar att rädda den här filmskatten, säger Anna Laang.

Man misshandlad med tillhygge

$
0
0

Strax innan tolv natten till lördagen hittades en misshandlad man i Villastan i Ulricehamn.

Enligt polisen var mannen blodig och det låg ett järnrör bredvid honom. Det är oklart om mannen har blivit misshandlad med järnröret eller med något annat tillhygge.

Mannen var vid medvetande när han fördes till sjukhus.

Viewing all 1629 articles
Browse latest View live