Quantcast
Channel: Ulricehamns Tidning - Nyheter
Viewing all 1629 articles
Browse latest View live

Fortsatt 70 genom Nitta och Götåkra

$
0
0

Det blir ingen sänkt fartgräns vid Nitta eller Götåkra. Transportstyrelsen har sagt nej med motiveringen att bilförare ändå har en skyldighet att anpassa hastigheten till förhållandena på de olika platserna.

Det är en kvinna från Nitta som har drivit frågan att hastigheten på väg 1820 genom orten borde sänkas från 70 kilometer i timmen till 50 eller 30.
Det handlar om ett vägavsnitt med två skarpa kurvor och en smal passage över en bro. Kvinnan har som argument att det har skett många avåkningar. Vid en speciell kurva finns dessutom ett känsligt naturområde som kan skadas om bilar kör av vägen där.
Ärendet behandlades först av länsstyrelsen. Inför beslutet tog man in uppgifter av polisen, som gav kvinnan stöd, bland annat med hänvisning till de skarpa kurvorna, bron och att det förekommit olyckor med personskador på sträckan.
Man tog även in uppgifter av Trafikverket, som sa nej. Detta eftersom man ansåg det tillräckligt med de varningsmärken för farliga kurvor som fanns uppsatta.
Länsstyrelsen avslog ansökan om lägre hastighet. Att det finns trafikanter som inte respekterar sin skyldighet att anpassa hastigheten efter omständigheterna på platsen är inte skäl nog att göra undantag från regeln att bashastigheten utanför tättbebyggt område ska vara 70 kilometer i timmen.
Transportstyrelsen skriver bara i sitt beslut att man delar länsstyrelsens bedömning.
Transportstyrelsen har även sagt nej till sänkt hastighetsbegränsning till 50 kilometer i timmen på två olika vägar i trakten av Götåkra. Det handlar dels om vägen genom Götåkra, dels om en enskild väg som ansluter till väg 157 norr och söder om vägen genom Götåkra.
Mannen har bland annat som argument att det finns många skymda utfarter. Därför är det svårt att upptäcka barn, jordbruksekipage, hästar och andra fordon. Han tar upp att det finns en mjölkgård i området dit många tunga transporter går. Sommartid flyttas kor över vägen och det rör sig hästar i området.
Myndigheternas motivering att säga nej i de båda fallen är densamma som i frågan om sänkt hastighet i Nitta. Det råder inte förhållanden på platsen som är dolda eller kan missbedömas, därför finns inget hinder för trafikanter att själva anpassa hastigheten efter omständigheterna.


Prego tar plats i White guide

$
0
0

Fika för finsmakare.
Ulricehamnscaféet Bar prego har fått placering i White guides kommande summering över Sveriges bästa caféer.

Om en dryg vecka släpper White guide sin guide till vad man anser vara Sverige bästa caféer. Bar Prego är ett av de caféer som finns med i sammanställningen.
– Det är vansinnigt roligt. Och överraskande, säger Karin Norrlander, som driver Bar prego i Ulricehamn tillsammans med sin man Jens.
Det är första gången som White guide gör en listning av detta slag. Vilket gör det extra roligt att få en placering, tycker Karin.
– Vi jobbar hårt, med inställningen att varje kund är viktig. Detta blir ett bevis på att vi gör något bra. Och det känns förstås fantastiskt roligt.
Att White guide haft ögonen på Bar prego var totalt okänt för paret Norrlander. Inte ens då de via epost anmodades att skicka in faktauppgifter om caféet slogs de av tanken att något var på gång.
– Det enda jag tänkte var att ”White guide, där kommer man aldrig med”, säger Karin.
Så efter några påminnelser via epost skickades uppgifterna in. Kort därefter blev de uppringda och fick reda på vad det handlade om.
Om en dryg vecka släpps sammanställningen från White guide i form av en bok. Samma vecka, den 10 juni, firar Bar prego att det är två år sedan man öppnade i Ulricehamn.
Flera anledningar att fira?
– Absolut, men vi vet inte hur. Kanske en fest för oss och våra kunder? Vi får se, säger Karin.
– Egentligen hade vi planerat semester då. Fast nu vet vi inte. På något sätt är det först när jag står här med boken i handen som jag kan ta in att det verkligen är sant att vi är med på White guides lista.

Åtta karriärtjänster för lärare

$
0
0

Kommunen har fått pengar från staten för att inrätta åtta så kallade karriärtjänster för lärare.

Just nu pågår rekrytering, som väntas vara klar i mitten av juni, enligt Helen Claesson som är ansvarig chef på kommunen.

Syftet med de nya karriärtjänsterna är att göra läraryrket mer attraktivt och att säkra god undervisning för eleverna. Skolverket skriver i sin information om de nya karriärtjänsterna att skickliga lärare är en viktig faktor för att eleverna ska nå goda studieresultat:

”Tanken är att lärare med karriärtjänster huvudsakligen ska undervisa. På så sätt ska reformen trygga god undervisning för elever samtidigt som skickliga lärare får en möjlighet att avancera.”

– De här personerna ska arbeta med skolutveckling och ökad måluppfyllelse, säger Helen Claesson.

Ulricehamns kommun har fått 340 000 kronor i bidrag från staten. Det ska gå till ett lönetillägg på 5 000 kronor i månaden för varje förstelärare.

Tranemo kommun har fått bidrag för fem tjänster, vilket blir 212 500 kronor.

Regeringen har infört två typer av karriärtjänster. I Ulricehamn handlar det bara om förstelärare. En sådan ska bland annat kunna visa på minst fyra års väl vitsordat arbete med undervisning, en särskilt god förmåga att förbättra elevernas studieresultat och ett starkt intresse för att utveckla undervisningen.

Den andra typen av tjänst kallas för ”en särskilt yrkesskicklig lärare med forskarutbildning”. Denne ska ha avlagt examen på forskarnivå och under minst fyra års tjänstgöring som lärare visat pedagogisk skicklighet.

Nytt bibliotek kan kosta 75 miljoner

$
0
0

Ett nytt centralt stadsbibliotek kommer att kosta 75 miljoner kronor. Det framgår av den kostnadsberäkning som gjorts inför måndagens kommunstyrelsemöte.

Efter att ha räknat på olika alternativ har tjänstemännen kommit fram till att det ekonomiskt bästa vore om kommunen köper byggrätten och delar av de befintliga lokalerna av Ica, det vill säga de delar där biblioteket är tänkt att ligga. Som UT tidigare berättat kommer det också att krävas en tillbyggnad, vilken ska ske åt sjösidan.
Denna lösning ligger också i linje med kommunens policy, att äga de lokaler där man ska bedriva verksamhet under lång tid.
Byggkostnaden beräknas till 59 miljoner kronor, köp av byggätten samt del av befintliga lokaler till mellan tio och tolv miljoner, inventariekostnaderna till fem miljoner, sammanlagt ungefär 75 miljoner, en investering som enligt förslaget ska fördelas på två år – 2015 och 2016.
När stadsbiblioteket har flyttat kan Nämndhuset utrymmas och säljas. Kommunen ser gärna att det byggs om till lägenheter med attraktivt, sjönära läge. Eller kanske rivs för att ge plats för ett helt nytt bostadshus.
Eftersom tanken är att samla all kulturpersonal i bibliotekshuset frigörs också museibyggnaden för annan verksamhet, oklart vilken. Dessutom nämns i förslaget, att samlokaliseringen med Icas fastighet innebär att verksamheterna kan dela på kostnaderna för gemensamma ytor, som entré, lastkaj med flera.
Allt detta förutsätter dock att Ica fullföljer sina planer – än har inte Ica fastigheter fattat det formella beslutet, det förväntas ske under hösten (se faktarutan).

Man misshandlade grannar

$
0
0

En man på en ort i Tranemo kommun är misstänkt för misshandel efter en händelse under natten till lördagen.

Det var vid tolvtiden som polisen fick larm om att en man var våldsam mot sina grannar. Mannen var berusad. Polisen kom till platsen och grep mannen.

En polisanmälan om misshandel har skrivits och polisen har hållit en del förhör.

Saltsyra läckte från lastbil

$
0
0

En tunna på en lastbil lastad med kemikalier började läcka vid 18-tiden på söndagskvällen på en industri i Ulricehamn. Det var en dunk med saltsyra som hade vält och började läcka, och cirka 40 liter rann ut på marken.

Räddningstjänsten lyckades stoppa läckan och har tagit hand om det som läckt ut på marken. Eftersom det handlade om en kemikalieläcka ryckte räddningstjänsten ut från flera håll. Styrkor från Borås, Ulricehamn, Dalsjöfors och Vegby fanns på plats.

Marie Haglund/BT

//ulricehamns3.rssing.com/chan-13610240/article67-live.html

//ulricehamns3.rssing.com/chan-13610240/article68-live.html


Mindre brand på Karlslätt

$
0
0

Under natten till måndagen brann det i en mindre byggnad för sopor på Karlslätt i Ulricehamn.

Enligt räddningstjänsten fanns det ingen risk för att branden skulle kunna ha spridit sig. Larmet om branden kom vid ettiden på natten.

Solen lyste över Tranemostudenterna

$
0
0

Tranemostudenterna strålade ikapp med solen när de gick sin traditionsenliga balparad till Torpa ladugård igår kväll.

Fler studenter än någonsin hade anmält sig till gymnasiets årliga bal på Torpa café. Det tyckte balgeneral Julia Sandquist var roligt.
– I år är vi 51 par. Det är väldigt få som tackat nej i år.
Kanske beror det en del på att Tranemostudenterna som vanligt lyckats hålla nere priserna. I år fick de betala 200 kronor för hela balfesten, en siffra som väldigt få gymnasieskolor i trakten kommer under. Detta tack vare att det ordnats en del fester under året i syfte att göra studentfirandet så billigt som möjligt.
Och alla var förväntansfulla:
– Det här har vi väntat på och sett framemot så länge, sade de innan de rullade iväg i sina fina bilar mot Torpa kafé.
Sofia Alexandersson, Hulared, berättade om sin klänning:
– Jag köpte den i Växjö. Det var kärlek vid första ögonkastet. Expediten tyckte jag skulle prova några stycken, men jag fastnade för den här direkt.
Hennes kavaljer hette Andrée Kindlund och kommer från Grimsås. De hade bestämt redan i höstas att de skulle gå tillsammans under gårdagen.
Väl framme på Torpa väntade trerättersmiddag, dans och musik.
I morgon är gymnasietiden över även för Tranemostudenterna. Då firar de sin examen på eftermiddagen.

?En bra hearing fast ett år för sent?

$
0
0

När Cityföreningen och Fastighetsägarna i Ulricehamn i går kväll bjudit in till en hearing i frågan om Icas eventuella etablering vid Ubbarp, fanns det säkert mer än en i publiken som fick antingen en tankeställare om sitt eget ställningstagande, eller ännu mer vatten på sin kvarn. Detta beroende på var man stått i frågan.

Arrangörerna hade bjudit in tre föredragshållare till en expertpanel som var en fick hålla ett kortare anförande.
Först ut var Tomas Kruth från Fastighetsägarna som i sin profession bland annat jobbat för organisationen Sveriges stadskärnor. Och han talade också mycket riktigt om vikten att behålla en levande stadskärna.
Tvåa i raden av talare var Ulricehamns stadsarkitekt Gunilla Pettersson som drog en kort historik om Ulricehamns centrumhistoria och om hur tankar kring hur framtiden skulle kunna komma att se ut.
Ove Kraft, ek doktor vid Handelshögskolan i Göteborg tittade både framåt och bakåt i handels historia. Hur det en gång började och hur framtiden kan bli när den snabba tekniska utvecklingen får styra.
Siste talare var Henrik Olsson, centrumutvecklare i Kungsbacka och därtill Årets centrumutvecklare i landet. Han berättade om de problem man haft i Kungsbacka med att göra sin stadskärna levande igen efter stora externa etableringar.
Och arrangörerna sparade inte på krutet, tre av de fyra talarna, Gunilla Pettersson undantagen, var uttalat emot externa etablering i form av affärscentrum utanför stadskärnan.
Exempel som togs upp som avskräckande var både Jönköping, Borås, Trollhättan och Uddevalla.
– Vi ska inte bygga något stort affärscentra vid Ubbarp, vi har fått en intresseförfrågan från Ica som vi nu ställt oss positiva till i kommunstyrelsen, var kommunalrådet Lars Holmins omedelbara svar i pausen mellan föredragen och själva hearingen.
– Jag tycker inte de exempel de tagit fram är jämförbara med vad som eventuellt ska ske vid Ubbarp, menade Holmin som var fortsatt övertygad om att Ulricehamns kommun är på rätt väg.
– Dessutom väger fördelen med att få ett nytt bibliotek i centrum tungt i den här frågan. Det har ju även Cityföreningen/Fastighetsägarna varit väldigt måna om tidigare.
Och han fick medhåll av Mattias Josefsson, oppositionsrådet, som inte heller han tyckte att det han dittills hört under kvällen inte fått honom att på något sätt ändra uppfattning i frågan.
– Inget jag har hört har fått mig att ändra ståndpunkt. Det förslaget vi ställt oss bakom är egentligen inte så motsägelsefullt i det som hittills sagtsmenade Gulli Håkansson (FP). Sen får man absolut inte glömma att vi dessutom får ett centralt bibliotek och faktiskt fortfarande en Ica-butik kvar i centrum.
I korridorsnacket, i halvtidspausen, var annars en genomgående analys av det som nu händer, egentligen borde ha hänt för ett år sedan. Inte samma dag som kommunstyrelsen, näst intill enhälligt (14–1), beslutat att låta kommunfullmäktige ta det förmodligen nu ganska givna beslutet om en Ica-etablering i Ubbarp.
Vid den efterföljande hearingen hettade det till några gånger. Bland annat fick Lars Holmin gå in och klargöra för en del i publiken att stadsarkitekt Gunilla Pettersson faktiskt är tjänsteman i kommunen och inte ansvarig för de beslut som politikerna tagit.
– Om man är missbelåten med det kan man visa det vid nästa val, var Holmins slutkläm i den frågan.
Vid denna tidnings pressläggning pågick fortfarande debatten i Folkets hus, fast under mycket lugna och ordnade former. Styrt av moderatorn Per Arbin.

Ja till Ica och nytt bibliotek

$
0
0

Med en förkrossande majoritet sa kommunstyrelsen i måndags eftermiddag ja till en etablering av Ica Maxi på Ubbarp samt nytt stadsbibliotek med placering i nuvarande Ica Kvantum-fastigheten i Ulricehamn.

Samtliga partier utom Miljöpartiet ställde sig bakom förslaget till beslut i den fråga som rör både nytt stadsbibliotek i centrum och ett nytt handelsområde på fastigheten Ubbarp, i anslutning till nya motorvägen.
Det är kommunfullmäktige som avgör ärendet vid sitt junisammanträde om några veckor. Kommunstyrelsen hade nu (i måndags eftermiddag) att lägga fram ett förslag till beslut (se faktaruta).
Frågan avgjordes efter debatt, där miljöpartisten Ulf Svensson ifrågasatte att de olika delarna i förslaget lagts ihop till ett paket.
– Från vårt parti har vi lagt förslag om alternativa placeringar för ett nytt bibliotek. Och vad Ica beträffar så anser vi att de bör erbjudas en mer centrumnära etablering, sa han.
Mot denna bakgrund yrkade Ulf Svensson avslag.
Det gjorde däremot inte Perallan Orrbeck (FP). Tvärtom hälsade han förslaget i positiva, poetiska ordalag och formuleringar.
Han refererade till den tre decennier långa diskussionen kring förhoppningarna om att få till stånd ett nytt stadsbibliotek i Ulricehamn. En debatt som fick något av ett klimax under de år som förslaget om nytt kulturhus var på agendan.
– Den gången var det många som valde att inte följa med på ”kulturtåget”. Som valde att stanna kvar på perrongen. Trots kulturens stora betydelse som utvecklingsfaktor, sa Perallan Orrbeck.
– Den här gången verkar det vara tvärtom. Nu är det nästan fullt på kulturtåget. Även om vissa, som inte förstått kulturens betydelse, väljer att stanna kvar på perrongen, sa Perallan Orrbeck, varpå han avslutade inlägget med ett citat från Karin Boyes I rörelse med strofen ”Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr. Oändligt är vårt stora äventyr.”
Centerns Anders Andersson hade invändningar vad gäller den osäkra uppskattningen av kostnaden för kommunen i alla de delar som ingår i förslaget.
– Det är frågor som vi bör få svar på innan fullmäktige tar beslutet. Men vi är med på detta, sa Anders Andersson.
Mattias Josefsson (S) sa att han har fullt förtroende för förvaltningen vad gäller de förhandlingar som pågår i aktuella frågor runt paketet.
– Detta ger i runda slänger 100 nya arbetstillfällen. Och jag är övertygad om att gågatan kommer att utvecklas och blomstra. Till det bidrar den nya placeringen av Stadsbibliotek, centralt i Ulricehamn, sa han.
Arne Fransson (MP) protesterade mot att partiet beskrivits som okunnigt om kulturens betydelse.
– Vi är kulturvänliga, vi vill ha ett nytt bibliotek. Men varför ihop med Ica? undrade han.
Partikamraten Ulf Svensson replikerade på Perallan Orrbecks tidigare inlägg som kryddats med poesi. Ulf Svensson gjorde det genom att travestera dikten Tomten med orden ” endast Miljöpartiet är vaket”.
Varpå Perallan Orrbeck fanns sig tvungen att återvända till talarstolen med följande konstaterande:
– Det gläder mig att då Ulf Svensson använder sig av litteraturen, så vänder han sig till Viktor Rydberg, som var en sann liberal!
Dessa ord hälsade med en spontan applåd från ks-ledamöterna.
Ärendet avgjordes genom votering, som slutade med siffrorna 14–1 för etablering av Ica maxi i Ubbarp och nytt stadsbibliotek i Ica Kvantum-fastigheten. Alla partier utom Miljöpartiet röstade för.

Stororder till IETV i Gällstad

$
0
0

Företaget IETV i Gällstad har fått en order på 14 miljoner av Jernbaneverket i Norge.
– Det här blir en kraftansträngning för oss, vi letar efter folk och försöker få tag på resurser på alla håll, säger Magnus Carlsson som är projektledare för arbetet.

Han berättar att de ska förnya elsystemet i en försörjningsstation för tåg utanför Trondheim. Stationen ligger insprängd i ett berg och de ska alltså riva ut det gamla elsystemet och ersätta det med nytt.
IETV står för Ingenjörsfirma elektroteknik Vegby och startades 1985 av Magnus Carlsson.
De första uppdragen bestod av service till textilindustrin. Företaget växte och via rekommendationer från textilbranschen fick man sedan nya uppdrag från maskinbyggare och verkstadsindustrin. I dag beskriver man sig som ”ett kunskapsföretag som utför tjänster inom kraftförsörjning till järnväg, vattenkraft och industri.”
Magnus Carlsson säger att företaget har en omsättning på 40 miljoner och att ordern på 14 miljoner därför är mycket stor för dem. Men samtidigt är det hanterbart och en naturlig utveckling.
– Vi har gjort liknande arbete. Nu tar vi på oss helheten för första gången men det kan vi hantera.
Dessutom har de länge arbetet tillsammans med Jernbaneverket.
– Vi har haft den här kunden i många år och sakta men säkert jobbat upp ett ömsesidigt förtroende. Vi har levererat i fyra, fem år och vi känner varandra väl. Det här är ingen slump utan en medveten upptrappning från båda parters håll.
Ordern innebär att de behöver nyanställa, kanske tre eller fyra personer. Vecka 26 ska de åka upp till Trondheim och starta arbetet.
Magnus Carlsson är förstås nöjd med ordern och hur IETV utvecklas.
– Det är spännande att få vara med på den stora marknaden trots att vi finns i lilla Gällstad. Vi har frågat oss hur vi ska profilera oss och har gjort ett val, att vi ska vara riktigt duktiga på några få områden. Det känns som att det konceptet fungerar. Vi har en positiv utveckling och ökar år för år.

Matfest på stan i augusti

$
0
0

Sista lördagen i augusti omvandlas centrala delarna av Ulricehamn till ett gående bord. För serveringen svarar lokala restauranger, cateringfirmor och uppfödare.

Förberedelserna inför matfesten i slutet av sommaren drar igång redan nu.
Det är Ulricehamns sparbank som inom ramen för den pågående så kallade bonusfesten tagit initiativ till festen. Banken svarar även för finansieringen.
Tanken är att restauranger, cateringfirmor och även uppfödare ska få möjlighet att visa vad de erbjuder i matväg. Och givetvis ska alla som vill få provsmaka.
Smaka på Ulricehamn kallas festen. Och till festgeneral, eller projektledare som den formella titeln lyder, har Krister Allansson anställts.
– Då jag fick frågan tyckte jag det lät som en jättekul idé. Det ligger också nära den typ av uppdrag jag brukar jobba med, säger han.
Krister Allansson är ulricehamnare av födsel och ohejdad vana.
Redan 1987 tog han de första stegen inom restaurangbranschen. Det var när hans bror öppnade restaurangen Sten Sture. Sedan dess har han samlat på sig erfarenheter från branschen, både från jobb på hemmaplan - bland annat i hotellets matsal, och på orter runt om i Sverige och utomlands.
I dag arbetar Krister Allansson halvtid som säljare av vin gentemot restauranger och systembolaget.
– Man kan väl säga att jag har gått den långa vägen. Därför känns det väldigt roligt att bli tillfrågad om att få leda denna matfest, här på hemmaplan, säger han.
De som vill delta i festen kan köpa kuponger som ger rätt till visst antal provsmakningar. Kupongerna kan köpas i förväg eller på plats den dag som matfesten arrangeras.
– Vi riktar oss även till företag som får möjlighet att ge sina anställda kuponger som present eller uppmuntran, säger Krister Allansson.
Han hoppas att allmänheten tar chansen att provsmaka på vad matföretagen i kommunen har att erbjuda.
Deltagande företag kommer att finnas på plats med tält i Grodparken. Men även längs gågatan kommer det att bjudas på mat. Humla torg, som har sommarens sista försäljningsdag just denna dag, kommer också att medverka.
– Det är första gången vi har ett arrangemang av detta slag i Ulricehamn. Att döma av responsen från de företagare jag hittills varit i kontakt med, är detta något efterlängtad.
– Och det kan jag förstå. Detta blir ett bra sätt för restaurangerna att presentera sig och vad de har att erbjuda, säger Krister Allansson.
Jenny Ivarsson, marknadsansvarig på Ulricehamns sparbank, berättar att matfesten Smaka på Ulricehamn är ett led i den bonusfest som banken har i år. Smaka på Ulricehamn blir en del av denna fest.
– Vi vill göra något för alla ulricehamnare. Och mat känns väldigt aktuellt. Konceptet Smaka på... finns i andra städer så nu tyckte vi att det kunde vara dags för oss att ha det här. Och här i Ulricehamn finns det ju många bra restauranger, säger Jenny Ivarsson.
– Vi vill att detta ska vara ett evenemang för hela familjen. Där alla kan vara med och där god mat och bra råvaror står i fokus, säger Lars Karlsson, vd på Ulricehamns sparbank.

Matfest på stan i augusti

$
0
0

Sista lördagen i augusti omvandlas centrala delarna av Ulricehamn till ett gående bord. För serveringen svarar lokala restauranger, cateringfirmor och uppfödare.

Förberedelserna inför matfesten i slutet av sommaren drar igång redan nu.
Det är Ulricehamns sparbank som inom ramen för den pågående så kallade bonusfesten tagit initiativ till festen. Banken svarar även för finansieringen.
Tanken är att restauranger, cateringfirmor och även uppfödare ska få möjlighet att visa vad de erbjuder i matväg. Och givetvis ska alla som vill få provsmaka.
Smaka på Ulricehamn kallas festen. Och till festgeneral, eller projektledare som den formella titeln lyder, har Krister Allansson anställts.
– Då jag fick frågan tyckte jag det lät som en jättekul idé. Det ligger också nära den typ av uppdrag jag brukar jobba med, säger han.
Krister Allansson är ulricehamnare av födsel och ohejdad vana.
Redan 1987 tog han de första stegen inom restaurangbranschen. Det var när hans bror öppnade restaurangen Sten Sture. Sedan dess har han samlat på sig erfarenheter från branschen, både från jobb på hemmaplan - bland annat i hotellets matsal, och på orter runt om i Sverige och utomlands.
I dag arbetar Krister Allansson halvtid som säljare av vin gentemot restauranger och systembolaget.
– Man kan väl säga att jag har gått den långa vägen. Därför känns det väldigt roligt att bli tillfrågad om att få leda denna matfest, här på hemmaplan, säger han.
De som vill delta i festen kan köpa kuponger som ger rätt till visst antal provsmakningar. Kupongerna kan köpas i förväg eller på plats den dag som matfesten arrangeras.
– Vi riktar oss även till företag som får möjlighet att ge sina anställda kuponger som present eller uppmuntran, säger Krister Allansson.
Han hoppas att allmänheten tar chansen att provsmaka på vad matföretagen i kommunen har att erbjuda.
Deltagande företag kommer att finnas på plats med tält i Grodparken. Men även längs gågatan kommer det att bjudas på mat. Humla torg, som har sommarens sista försäljningsdag just denna dag, kommer också att medverka.
– Det är första gången vi har ett arrangemang av detta slag i Ulricehamn. Att döma av responsen från de företagare jag hittills varit i kontakt med, är detta något efterlängtad.
– Och det kan jag förstå. Detta blir ett bra sätt för restaurangerna att presentera sig och vad de har att erbjuda, säger Krister Allansson.
Jenny Ivarsson, marknadsansvarig på Ulricehamns sparbank, berättar att matfesten Smaka på Ulricehamn är ett led i den bonusfest som banken har i år. Smaka på Ulricehamn blir en del av denna fest.
– Vi vill göra något för alla ulricehamnare. Och mat känns väldigt aktuellt. Konceptet Smaka på... finns i andra städer så nu tyckte vi att det kunde vara dags för oss att ha det här. Och här i Ulricehamn finns det ju många bra restauranger, säger Jenny Ivarsson.
– Vi vill att detta ska vara ett evenemang för hela familjen. Där alla kan vara med och där god mat och bra råvaror står i fokus, säger Lars Karlsson, vd på Ulricehamns sparbank.


Osäkert för elever vid laborationer

$
0
0

Lärarna på Stenbocksskolan kan inte garantera elevernas säkerhet vid laborationer.

Det skriver ett skyddsombud i en begäran till Arbetsmiljöverket.

Enligt skyddsombudet måste gruppstorleken minskas i NO-ämnen vid laborationer, då vissa klasser är 27 elever i klassrum som är anpassade för 16.

De stora elevantalen gör det svårt för lärarna att hålla uppsikt, och vid eventuella tillbud är det svårt för dem att snabbt nå fram till eleverna.

Jonas Ekelund/BT

Inget partistöd för tomma stolar

$
0
0

Stopp för partistöd till tomma stolar i kommunfullmäktige. Regeringens förslag kommer främst att drabba Sverigedemokraterna.

I många kommuner i landet finns det tomma stolar i kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige/regionfullmäktige. Det är främst Sverigedemokraterna som haft problem med att inte ha tillräckligt många kandidater på sina valsedlar, totalt ett 50-tal i landet. Partierna har alltså i valet fått ett eller flera mandat, men har inte lyckats fylla platsen eller platserna.
Så är det i exempelvis Ulricehamns kommun, där Sverigedemokraterna har tre mandat, men där en eller flera varit obesatta under hela mandatperioden. I dag har partiet ingen ledamot i fullmäktige.
Trots detta har SD kunnat få kommunalt partistöd, eftersom bestämmelserna i kommunallagen är sådana. Men nu kan det vara slut med det.
Regeringen föreslår att möjligheten att få partistöd för tomma stolar upphör, en förändring som föreslås träda i kraft 1 januari 2014.

//ulricehamns3.rssing.com/chan-13610240/article78-live.html

//ulricehamns3.rssing.com/chan-13610240/article79-live.html

Avslag på motionom blodgivning

$
0
0

Förslaget från Inga-Kersti Skarland (S) om att uppmuntra kommunens personal att bli blodgivare har avslagits av kommunstyrelsen.
Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige beslutar att avslå motionen mot bakgrund av förvaltningens redovisning av arbetstidsmodeller, ökade kostnader och oklarheter avseende möjligheten att lämna blod i Ulricehamn.

Viewing all 1629 articles
Browse latest View live