Quantcast
Channel: Ulricehamns Tidning - Nyheter
Viewing all 1629 articles
Browse latest View live

Polisen lovordar arrangemanget

$
0
0

Uport blev den lugna familjefestival polisen hoppats på.
– Det var ett välfungerande arrangemang, säger Malin Kannius från Ulricehamnspolisen.

Trots flera tusen besökare, höga temperaturer och långa köer i öltälten blev Uport en lugn tillställning. Malin Kannius, tillförordnat närpolisbefäl i Ulricehamn, är mycket positiv.
– Det var en otroligt bra tillställning. Det har skötts med glans. Polisen har knappt haft något att göra, säger hon.
Även Stefan Gustafsson, operativ chef under festivalen, är nöjd efter helgen.
– Som vi ser det var det en jättebra festival. Fredagen var lugn, det var inga störningar varken på eller utanför festivalområdet. Som jag sagt innan så var vår bedömning att det inte skulle behövas någon större insats. Det blev som vi förväntade oss att det skulle bli.
Lördagen var lite stökigare, delvis eftersom besökarna började dricka alkohol tidigare på dagen. Några festivalbesökare råkade i bråk på Storgatan, och två personer fick omhändertas på grund av berusning, en vuxen och en minderårig. Ytterligare några alltför förfriskade besökare fick avlägsnas från området men behövde inte omhändertas.
Med facit i hand skulle Stefan Gustafsson ha velat ha högre bemanning på lördagen.
– Vi skulle kanske ha haft någon mer under dagen. Men det var ju första gången, man får känna sig fram, säger han.
Festivalen har inte inneburit några extra kostnader för polisen eftersom de inte behövt sätta in någon extra bemanning. Skulle det bli tal om högre polisbemanning under Uportfestivaler framöver kan arrangörerna tvingas stå för kostnaderna.


Välbesökt hemvändardag i Hökerum

$
0
0

I söndags var det hemvändarträff i Hökerum och ungefär 200 personer samlades. Det blev en lyckad dag med gamla skolfoton, mat och kära återseenden.

I söndags anordnade Södra Vings hembygdsförening en hemvändardag som lockade omkring 200 personer.
I Hökerums skola visades en utställning med gamla skolfotografier och besökarna hade chansen att titta in i sina gamla klassrum. I Bogastugan bjöds det på en kall buffé och hölls en friluftsgudstjänst.
– Dagen blev bättre än förväntat och vi hade fantastiskt väder! Allt blev väldigt uppskattat; maten, fotografierna och dagen som helhet, säger Bengt Samuelsson som är en av arrangörerna.

Fick svullen läpp efter misshandel

$
0
0

En man från Ulricehamn åtalas för att ha misshandlat en kvinnlig bekant. Han erkänner delvis.

En man i 30-årsåldern från Ulricehamn har åtalats vid Borås tingsrätt för misshandel. Mannen ska ha knuffat omkull en kvinna och slagit henne flera gånger i ansiktet och huvudet med både knuten och öppen hand. Det hela ska ha utspelat sig i kvinnans bostad i centrala Ulricehamn.
Efter slagen blev kvinnans läpp och näsa svullna. Hon fick även en skada på insidan av läppen.
Mannen och kvinnan ska tidigare ha varit i ett förhållande men var inte tillsammans vid tiden för händelsen.
Mannen erkänner viss misshandel, men säger att det inte varit i den omfattning som kvinnan påstår.
Enligt chefsåklagare Urban Svenkvist är bevisläget bra.
– Hennes uppgifter är trovärdiga och stämmer överens med skadorna. Sen får vi se hur pass omfattande misshandel som kan styrkas.
Förhandlingarna kommer att börja i september.

Dränering gav överraskning

$
0
0

Vid dräneringsarbetet av fastigheten Stora torget 1 påträffades en oljetank delvis fylld med sand.

– Eftersom den inte var helt full med sand bestämde vi oss för att städa bort den så att den inte kollapsar i framtiden. Vi visste inte om att den fanns där och det kändes onödigt att ha den kvar, säger Oscar Berggren, fastighetsförvaltare på Majblomman.
Sanden sögs upp och sedan ska tanken transporteras bort. Anledningen till dräneringen är att ett fuktproblem har uppstått i huset.
– Ett dagvattenavlopp leddes genom i huset och det blev stopp i det. Det började istället läcka strax utanför och på det viset upptäckte vi att vi behövde göra något åt situationen.

Frihetsberövad får skadestånd

$
0
0

En man från Ulricehamnstraken får skadestånd efter att han suttit frihetsberövad under tre dygn misstänkt för stöld.

En 29-årig man från Ulricehamnstrakten som anhölls i november i fjol för misstanke om stöld får nu 8105 kronor i skadestånd av Justitiekanslern. Förundersökningen om stölden avslutades utan att åtal väcktes och skadeståndet betalas nu ut som ersättning för de tre dygn som mannen var frihetsberövad samt för att täcka mannens ombudskostnader.

...och teknikprogrammet går hem på gymnasiet i Tranemo

$
0
0

På Tranemogymnasiet har man anställt en ny matte- och fysiklärare efter att teknikprogrammet lockat allt fler.

Tranemogymnasiet har de två senaste året satsat på att marknadsföra skolan och fördelarna med att studera i sin hemkomun. Än så länge vet man att 106 nya elever tillkommer till hösten.
– Det verkar som att budskapet har gått fram och vi är nöjda med resultatet vi hittils fått. Tidigare har eleverna på teknikprogrammet fått samläsa med de som läser natur, men redan vid första antagningen hade vi 22 nya på teknikprogrammet och därför har vi anställt en ny lärare, säger Eero Jensholm, rektor på Tranemogymnasiet.
Som mest kan skolan ta emot 150 nya elever men Jensholm är ändå nöjd med årets siffror.
– Det är klart att kostnaden per elev ökar ju färre elever vi har. Eftersom vi visste att årskullarna skulle bli mindre har vi redan gjort besparingar och därför är budgeten i balans. Vi vet också att det kommer att tillkomma elever som börjat i Borås men ångrat sig, det kan nog bli ett tiotal.

Samhäll och ekonomi ökar mest på Tingsholm...

$
0
0

Det råder en positiv trend för Tingsholm med fler nya elever än förra året, trots mindre årskull. Mest populära är samhälls- och ekonomiprogrammen och därför utökas nu personalstyrkan.

185 elever har i år valt att påbörja sin gymnasieutbildning på Tingsholmsgymnasiet, men det finns en beredskap att ta emot 283 stycken.
– Vi vet inte om vi hade klarat att ta emot så många, men det blir så här när man ska beräkna långt innan. Förra året hade vi 173 som valde Tingsholm och i år är det fler trots att elevkullen är mindre och det är vi nöjda med, det känns jätteroligt, säger Catrine Berglund som är rektor på Tingsholm.
På både samhälls- och ekonomiprogrammet har det varit ett större tryck än väntat och därför har det satts in två extraklasser.
– Vi kommer att anställa fler lärare på grund av detta och rekryteringen har just börjat.
Några personalnedskärningar på de program som har få elever är inte aktuellt enligt Berglund.
– Vi vågar inte gå ner i personalstyrka eftersom vi vet att det brukar strömma till elever i början av terminen, ofta är det hemvändare som påbörjat ett program i Borås men ångrat sig. Förra året hade vi till exempel sex elever på handelsprogrammet och efter hand blev de 18 stycken.
I nuläget pågår dessutom en genomgång av reservintagningarna och därför väntas elevantalet stiga ytterligare på grund av det.

Torghandlarnas åsikter går isär

$
0
0

Kraven på kassaregister påverkar främst de torghandlare som har en seriös årsverksamhet.

Från och med den 1 januari 2014 måste även torg- och marknadshandeln ha kassaregister, som ett led i utvidgningen av kassaregisterlagen.
Per Jerlbo, ägare av Din Deli, står på Stora torget i Ulricehamn och säljer varor från butiken på Humla torg på lördagsförmiddagen. Eftersom han driver butik är kassaapparaten inget problem.
– Min första tanke var att det är synd, för att det skulle drabba många småknallar. Men om man ändå får ha en årsomsättning på 180 000 kronor så är det ju inte främst de som drabbas, utan de mer seriösa knallarna. Då blir det något helt annat.
Per Jerlbo framhåller att det då finns en rättviseaspekt gentemot fasta handlare, men att det samtidigt är viktigt för en stad att ha en levande torghandel.
– Det är två sidor av myntet. Torghandel är viktigt i ett samhälle, det ger liv och rörelse. Handel föder mer handel, säger han.
Hans Madsén driver Vimbla bageri och är en aktiv torghandlare, inte bara på Humla torg utan året runt i stora delar av Sverige. Han är mycket kritisk till utvidgningen av lagen.
– Det är som om de vill ta död på torghandeln. När jag säljer bröd på julmarknader och min familj står och säljer på fem olika ställen, då måste vi ha fem olika kassapparater!
För Hans Madsén handlar det mycket om ökade omkostnader för bland annat kassaapparater, kvittorullar och ström.
– Det är inte alla torg som har tillgång till ström, och de sladdlösa apparaterna tål inte det väderlag som de kommer utsättas för. Det blir kyla på vintern och fukt och värme på sommaren, säger han.
Hans Madsén tror att han kommer behöva lägga ner sin verksamhet till nästa sommar.
– Så lite som vi tjänar som torghandlare så blir det svårt. Om apparaten skulle sluta fungera och skatteverket kommer så får man dessutom 10 000 kronor i vite. Det är åt helvete, säger Hans Madsén.


Skatteverket skärper kontrollen av handeln

$
0
0

Från och med den 1 januari 2014 ska all tillfällig handel innefattas av kassaregisterlagen – men det är bara de torghandlare med en årsomsättning över 180 000 kronor som berörs.

Anders Bäck, enhetschef på Skatteverket, har bra koll på turerna kring kassaregisterlagen.
Han berättar att en inkludering av all tillfällig handel diskuterades redan 2010, men då beslutades att det inte var läge, och tillfällig handel blev ett undantag i kassaregisterlagen. Men i och med teknikutvecklingen på senare år och klagomål om illojal konkurrens ska nu all tillfällig handel, inklusive torghandeln, alltså omfattas av kassaregisterlagen.
– Om du tänker dig en blomsterbutik som säljer blommor, och så en torghandlare som säljer blommor precis utanför, så blir det ju inte rättvisa förutsättningar. Detta ska ge samma spelregler för alla, säger Anders Bäck.
Med vad är egentligen ett kassaregister?
– Ett kassaregister består av två delar, en kassaapparat och en kontrollenhet. Kontrollenheten registrerar all försäljning, som sedan kan kontrolleras av oss på Skatteverket.
Ett argument emot inkluderingen av tillfällig handel har varit vädret. Tekniska apparater som klarar sig utomhus i regn och rusk och kyla är ingen självklarhet, men på Skatteverket anser man att dagens apparater klarar av olika väderförhållanden.
– Vi har gjort den bedömningen, att apparaterna klarar av det. Samtidigt kan man få undantag om det är extremt dåligt väder, säger Anders Bäck.
Att uppskatta hur många som berörs av det nya tillägget är svårt, men i propositionen står att antalet antas uppgå till någonting mellan 4 000 och 9 000 handlare. De handlare som berörs av tillägget är de som har en årlig omsättning som överstiger 180 000 kronor.

Utredning om Köttkullabrand nedlagd

$
0
0

Polisen kan inte utreda orsaken till att en ladugårdsliknande byggnad i söndags kväll brann ner till grunden.

I söndags började en ladugårdsliknande byggnad väster om Köttkullasjön att brinna. Byggnaden, som innehöll flis och spån, blev snabbt övertänd och gick inte att rädda. När räddningstjänsten kom till platsen slog höga lågor ut från byggnaden. Byggnaden brann ner till grunden och polisen har inte kunnat säkra några spår.
Nu läggs utredningen ner.

Häftig brand vid Köttkullasjön

$
0
0

Under söndagskvällen brann en byggnad ned till grunden på den gamla sågverkstomten vid Köttkullasjön.
Brandorsaken är oklar.

Det var en större ladugårdsliknande byggnad på området väster om Köttkullasjön som började brinna mellan klockan 18 och 19 på söndagskvällen. Byggnaden, som innehöll flis och spån, blev snabbt övertänd och gick inte att rädda. När räddningstjänsten kom till platsen slog höga lågor ut från byggnaden.
Det fanns risk att branden skulle sprida sig till närliggande fastigheter och räddningstjänsten på plats koncentrerade sig på att förhindra detta.
På måndagsmorgonen fick räddningstjänsten återvända till platsen eftersom elden fått nytt liv i ett par halmbalar. Halmbalarna blötlades för att elden skulle dö ut.
Polisen ska nu göra en teknisk undersökning för att utreda brandorsaken. Det har tidigare förekommit att spån och flis självantänt i större lager eller magasin.
Ingen person har kommit till skada vid branden.
Henrik Erickson/Lisa Jalakas

Misstänkt för misshandel av sambo

$
0
0

En man i 30-årsåldern ska ha misshandlat sin sambo vid flera tillfällen och begärs nu häktad i väntan på rättegång.

Mannen är hemmahörande i Ulricehamn och har i dag begärts häktad för två fall av misshandel.
Han är misstänkt för att ha misshandlat sin sambo vid två tillfällen kring månadsskiftet juli/augusti. Åklagare Lena Medelius vill inte säga hur omfattande sambons skador är men säger att de är dokumenterade av polis.
Mannen anhölls natten mellan lördag och söndag och har nu begärts häktad eftersom åklagare Lena Medelius anser att det finns risk att han försvårar utredningen.
– Det finns ytterligare personer som ska höras. Det finns en risk att han påverkar målsäganden, det finns det alltid i denna typ av relationsärenden, säger hon.
Dessutom är mannen tidigare dömd för misshandel och Lena Medelius anser att det finns risk att han fortsätter med sin brottsliga verksamhet.

Fällande dom efter amfetaminbeslag

$
0
0

Paret som greps utanför Ulricehamn med tre kilo amfetamin i bilen har nu dömts.
Det blev långa fängelsestraff för båda, men de får behålla sina dyrbara ägodelar.

Paret, som är i 60-årsåldern, var ovetandes om att de skuggades av polisen när de färdades på riksväg 40 i början av maj. När de stannat vid en bensinstation i Jära följde mannen med en kurir ut i skogen för att hämta nästan tre kilo amfetamin. Väskan med narkotika lastades in i parets bil och de körde mot Ulricehamn. Kort därefter kunde de gripas.

Mannen döms nu av Borås tingsrätt till fyra års fängelse. Han har erkänt gärningen, men hävdat att han inte visste vad han hämtade. Enligt egen utsago har han utfört gärningen för att en gammal skuld skulle bli avskriven. Han har tidigare avtjänat flera fängelsestraff för narkotikabrott.

Polisen har haft ögonen på paret under en längre tid och Borås tingsrätt har i sin bedömning lagt vikt vid avlyssnade samtal, övervakning och vittnesuppgifter.
Kvinnan har konsekvent nekat och sagt att hon bara körde bilen och inte visste att narkotika tagits med i bilen. Tingsrätten skriver i domen att delar av hennes berättelse är orimliga. Hon döms för medhjälp till grovt narkotikabrott till åtta månaders fängelse.

Vid husrannsakan i mannens hem hittade polisen bland annat tre motorcyklar, två bilar, guldsmycken och flera hundra tusen kronor i kontanter. Allt detta togs i beslag eftersom man misstänkte att det var stöldgods. Tingsrätten gör dock bedömningen att mannen kan ha förvärvat tillgångarna med legala medel och häver beslagen.

Mindre skogsbrand i Örsered

$
0
0

En helikopter upptäckte efter lunch en mindre skogsbrand i skogen mellan Blidsberg och Trädet. Räddningstjänsten vattnade under eftermiddagen i området.

Det var utmed vägen mellan Örsered och Blidsberg som det började glöda och pyra i den torra marken vid 13-tiden på onsdagen. Rök upptäcktes från en helikopter och räddningstjänstens styrka från Trädet larmades till platsen.
En yta på drygt 20 kvadratmeter brann när räddningstjänsten kom till skogsbranden.
– Det var ingen utvecklad brand utan mest glöd och rök, säger styrkeledaren Mikael Linnarsson.
Varför det börjat brinna är oklart. Det hittades inga glasföremål eller liknande som solen kan ha använt för att antända torrt gräs eller mossa.
– Tur ändå att det upptäcktes så tidigt. Så torrt som det är så kunde det här fått ordentlig spridning, säger markägare och närboende som var och inspekterade brandplatsen under onsdagseftermiddagen.
Det är mycket torrt i skog och mark i Ulricehamns kommun. Områden runt Ulricehamn fick betydligt mer regn då en front passerade södra Sverige under tisdagen.
Eldningsförbudet i Sjuhärad är hävt men räddningstjänsten manar ändå till försiktighet.

Test för hållbart fiske i Åsunden

$
0
0

Silvriga fiskkroppar glänser i näten - de ska vägas och mätas för att visa hur Åsunden kan få ett hållbart fiske.

Klockan är strax efter halv åtta på morgonen och Enar Hemmings från Övre Åsundens fiskevårdsområdesförening och fiskeribiologen Fredrik Nöbelin kommer med bil till udden utanför Vegby. Åsundens vatten kluckar under bryggan. På marken ligger fullt med tomma hinkar - här har nätrensning pågått i dagarna tre och den fjärde dagen av provfiske i Övre Åsunden ska precis börja.
Och det börjar inte bra. Motorn ger ifrån sig ett klagoläte och tystnar sedan plötsligt, om och om igen. Det är inte oljan, inte tändstiften, men motorn vägrar starta. Enar ringer tillsynsman Marko Barkström och han kommer dundrande över vattnet med sin motorbåt. En dryg timma efter motorhaveriet lämnar expeditionen bryggkanten.
Provfisket pågår eftersom det ska upprättas en fiskvårdsplan för Övre Åsunden, och i vattnet vilar nät som ska fånga ett tvärsnitt av beståndet. Arbetet bedrivs av Övre Åsundens fiskevårdsområdesförening med hjälp från fritidsfiskarna, där bland annat Marko Barkström ingår. Projektet är en del av Leader Sjuhärad.
Tio bottennät och ett pelagiskt nät har lagts ut och genomgår dagliga kontroller. Näten har olika storlek på maskorna i intervaller på två och en halv meter, för att fiskar av olika storlekar ska fastna i nätet. Bojarna som näten är fästa vid är märkta med ordet "provfiske". Enar lutar sig ut över relingen på motorbåten och hivar upp ett nät.
– Å här har vi Åsundens guld! ropar han när en gös landar i plastbacken. Den starka kroppen vrider sig och fiskebiologen Fredrik Nöbelin råkar sticka sig i fingret på gösens vassa framtänder.
För varje nät som dras upp fylls backarna i båten av småfisk, men då och då rycker det till i nätet och en glänsande, stor fisk dunsar över relingen. Men att fånga stora fiskar är inget mål, tvärtom.
– Det viktiga är ju att vi får ett tvärsnitt av beståndet, och då ska det vara mycket mer småfisk, säger Enar.
Det pelagiska nätet är 55 meter långt, sex meter högt och vilar på 42 meters djup. Varje dag vittjas nätet och sänks sedan sex meter. På så vis täcker man hela vattnet i genomskärning, sex meter i taget under en veckas tid.
– Till skillnad från vad många tror så är inte fisken en outtömlig resurs. Åsunden är en populär fiskesjö, så vi gör den här satsningen för att se till att vi har en förnuftig fiskevård som kan säkerställa uthålligt och bra fiske i sjön.
Provfisket kommer sedan leda till att man gör fiskevårdande insatser i sjön. Ett exempel på vad som skulle kunna komma att ske, beroende på resultatet av provfisket, är att maximimått skulle kunna komma att införas, vilket betyder att den tillåtna storleken på fisken begränsas.
– Jag vill inte föregripa resultatet, men det är en möjlig insats vi kan göra. Gösen är ju den mest attraktiva fisken, men vi har en hel del fisketurism runt sjön och där är även gäddan ett hett byte. Fisketurismen är ju något positivt för bygden, och vi vill att folk ska vilja fortsätta komma hit.
Liknande mätningar har gjorts i Åsunden under 60- och 80-talen, men de mätningarna är inte jämförbara med dagens provfiske.
– Det rådde andra normer och en annan standard då, exempelvis är näten olika utformade. Men man kan samtidigt se på resultaten, jämföra och till och med dra vissa slutsatser, säger Enar.
När båten angör bryggan mitt på dagen har en grupp medlemmar från Övre Åsundens fiskevårdsområdesförening samlats vid de tomma hinkarna. En fjärde omgång av nätrensning kan börja. Näten är fulla av små abborrar, och arbetet tar tid. Runt udden blåser vita gäss på vattnet och på fikabordet har Ulla Hemmings dukat fram smörgåsar och bullar.
– Nu tar vi kaffe! ropar någon.


Stulna varor problem för handeln

$
0
0

En ung tjej plockade på sig varor till ett värde av 5 000 kronor inne på Heléns hus. Butiksägare Helén Dahlgren tog henne på bar gärning.
– Jag känner mig riktigt arg och ledsen, säger Helén Dahlgren.

På onsdagseftermiddagen blev en 14-årig tjej ertappad med stöld i klädbutiken Heléns hus på Storgatan i Ulricehamn.
Butiksägaren Helén Dahlgren arbetade i butiken och fick med hjälp av en annan kund tjejen att stanna tills polisen kom.
– Jag anade oråd och sa ”stopp där!” när hon lämnade butiken. Hon hade varor i sin väska för 5 000 kronor, säger Helén Dahlgren.
Helén Dahlgren berättar att hon har väldigt bra koll på de varor hon har i butiken, så även om varuförluster märks vid inventeringen så är det lätt att se redan på klädhängaren om något fattas.
– Det här gör ju mig väldigt misstänksam. Kunder får inte ta med sig stora väskor in i provrummen, till exempel. Det känns jättetråkigt.
Helén Dahlgren tror att ungdomar kan lockas till att stjäla eftersom de vill ha mer än vad de har råd med.
– Jag blev så arg – detta är min lön som någon stjäl! Jag har arbetat med min butik varje dag i tre års tid.
Helén Dahlgren har övervakning i butiken, något hon blivit rekommenderad av polisen att skaffa. Dessutom är hon med i Cityföreningens telefonkedja, där alla får ett sms när något misstänksamt inträffat i någon av butikerna.
– Jag känner mig riktigt arg och ledsen. Det blir personligt, det är ju mig de stjäl ifrån. Man blir så uppgiven när något sånt här händer.
Efter att tjejen lämnat butiken och polisen upprättat en anmälan skrev Helén Dahlgren ett meddelande på butikens facebooksida.
– Jag behövde bara skriva av mig. Efter det är det många som hört av sig, de tycker det är tråkigt. Jag har fått mycket stöd. Jag vill också tydligt framhäva att det säkert bara är ett fåtal ungdomar som stjäl, jag har så många fina tjejer och killar som kommer hit, säger Helén Dahlgren.

Frivilliga ökar öppettiderna på Ungdomens hus

$
0
0

Ungdomens hus får utökade öppettider till hösten. Men för att klara detta behövs ansvarstagande ungdomar.
– De har visat tydligt intresse under våren, säger Brita Myhré, ungdomssamordnare.

När det i januari blev klart att Ungdomens hus ska få vara kvar kom också ett krav om att utöka öppettiderna. Det kommer att ske och Ungdomens hus öppnar igen i samband med att skolorna sätter igång 20 augusti.
Än så länge är det hela i planeringsstadiet.
– Det känns jättebra. Vi har fått till ett schema som vi hoppas ska kunna bli bra både för oss som jobbar men även för ungdomarna genom att det blir mer öppet, säger Brita Myhré.
För att klara de utökade öppettiderna behövs ungdomar som vill hjälpa till i verksamheten. Brita Myhré tror att det kommer fungera.
– De har visat intresse för att få bevara ungdomens hus, säger hon.
Hon hoppas även på ännu större samarbete med exempelvis studieförbund.
Enligt Lars Runqvist, fritidschef, kom kravet på utökade öppettider från politiskt håll.
– När man hade satsat på huset och investerat så kände man att man ville ha mer öppet, säger han.
Men Lars Runqvist tycker att det är ett dilemma med de begränsade personalresurserna.
– En ökad delaktighet med ungdomarna har varit en tankegång från början, och även att jobba med frivilligorganisationerna, säger han.
Den kommande hösten blir ett test för att se hur det hela kommer att fungera. Efter hösten kommer det bli en budgetfråga, menar Lars Runqvist. Då kommer de ta ställning för att se om de utökade öppettiderna kan bli permanenta.

AA Konkurrensverket utreder

Fredrik vann SM i fallskärmshoppning

$
0
0

Mellan 31 juli och 2 augusti hölls SM i fallskärmshoppning i Tierp utanför Stockholm. Tillsammans med militärkollegorna vann Fredrik Johansson från Ulricehamn, numera yrkesmilitär i Karlsborg, formationshoppningens nybörjarklass.

Hur går formationshoppningen till?
– Man är fyra personer som gör tio hopp tillsammans. Under 35 sekunder ska man bilda tre-fyra olika formationer som lottats fram. Det gäller att upprepa formationerna så många gånger som möjligt.
Hur mycket har ni övat?
– Efter att lottningen om vilka formationer man ska göra är klar får man inte öva i luften. Vi har gjort ungefär 150 hopp innan dess. Efter det tränar vi på rullbrädor på marken.
Vad är svårast?
– Samspelet är svårast. Vi kan inte prata med varandra utan får kommunicera genom blickar som betyder olika saker. Alla måste vara klara med sin del av formationen innan vi kan gå över till nästa.
Får du någon adrenalinkick när du hoppar?
– Nej. Jag är bara fokuserad på det jag ska göra.

Frivilliga ungdomar ökarUngdomens hus öppettider

$
0
0

Ungdomens hus får utökade öppettider till hösten. Men för att klara detta behövs ansvarstagande ungdomar.
– De har visat tydligt intresse under våren, säger Brita Myhré, ungdomssamordnare.

När det i januari blev klart att Ungdomens hus ska få vara kvar kom också ett krav om att utöka öppettiderna. Det kommer att ske och Ungdomens hus öppnar igen i samband med att skolorna sätter igång 20 augusti.
Än så länge är det hela i planeringsstadiet.
– Det känns jättebra. Vi har fått till ett schema som vi hoppas ska kunna bli bra både för oss som jobbar men även för ungdomarna genom att det blir mer öppet, säger Brita Myhré.
För att klara de utökade öppettiderna behövs ungdomar som vill hjälpa till i verksamheten. Brita Myhré tror att det kommer fungera.
– De har visat intresse för att få bevara ungdomens hus, säger hon.
Hon hoppas även på ännu större samarbete med exempelvis studieförbund.
Enligt Lars Runqvist, fritidschef, kom kravet på utökade öppettider från politiskt håll.
– När man hade satsat på huset och investerat så kände man att man ville ha mer öppet, säger han.
Men Lars Runqvist tycker att det är ett dilemma med de begränsade personalresurserna.
– En ökad delaktighet med ungdomarna har varit en tankegång från början, och även att jobba med frivilligorganisationerna, säger han.
Den kommande hösten blir ett test för att se hur det hela kommer att fungera. Efter hösten kommer det bli en budgetfråga, menar Lars Runqvist. Då kommer de ta ställning för att se om de utökade öppettiderna kan bli permanenta.

Viewing all 1629 articles
Browse latest View live