Efter några turbulenta dygn berättar Maj-Britt Thylander, före detta äldreomsorgschef i Ulricehamns kommun, om sin bild av den nyligen släppta rapporten om underskottet inom äldreomsorgen. I stort sett ger rapporten en bra beskrivning, anser hon.
– Mycket av det som sägs i rapporten är sådant som vi redan jobbar med. Som jag tidigare sagt, bland annat i intervju i UT, har vi sedan underskottet blev känt jobbat intensivt med att komma tillrätta med ekonomin.
– Samtidigt finns det vissa bitar som jag inte ställer upp på. Att det skulle finnas en kultur som innebär att man inte håller budget stämmer inte. Det får stå för honom som gjort rapporten.
Så hur känns det då att få beskedet att du inte längre ska jobba kvar som äldreomsorgschef?
– Väldigt konstigt så klart. Visserligen har jag en del av ansvaret för det som hänt. Men jag är inte ensam om det. Vilket även rapporten säger.
Maj-Britt Thylander berättar att hon jobbat inom äldreomsorgen i 40 år. Jobbet som äldreomsorgschef var något som hon blev erbjuden (hon anställdes 1 januari 2011, reds anm).
– Nu får jag höra att jag är en bärare av den kultur som lett fram till underskottet. Jag sökte inte tjänsten. Jag fick det eftersom jag ansågs ha den kunskap och erfarenhet som krävdes. Just för tillfället känns situationen kaotisk, säger hon.
Vad är din egen beskrivning av orsakerna till underskottet?
– Det handlar om en mängd olika saker. Vi har haft flera tomma platser på boendena. Samtidigt har det varit stor omsättning på vårdtagare. Nya enhetschefer vilka ska lära mycket samtidigt som man har drygt 50 medarbetare. Vidare har vi inte varit på tå vad gäller att följa upp nya redovisningssystem.
– Äldreomsorgen är en stor organisation med 500-600 medarbetare. Börjar något i organisationen gå lite snett, så kan det på väldigt kort tid få stora ekonomiska konsekvenser.
Processchef Carita Brovall tillsammans med den nu före detta äldreomsorgschefen Maj-Britt Thylander. Bilden togs i februari 2011.arkivfoto: Pernilla Rudenwall Petrie