Kvinnornas sjukskrivningar är 76 procent högre än männens. På uppdrag av regeringen utför nu Arbetsmiljöverket en utredning för att förbättra arbetsförhållandena.
Skillnaden mellan könen vad det gäller sjukpenningtalet har ökat. I januari i år hade männen i snitt 5,67 dagar och kvinnorna 9,94 dagar. Inom äldreomsorgen i Ulricehamn, där man inte mäter sjukskrivningen i dagar utan i procent, låg sjukskrivningarna på 6,9 vilket är en ökning på två procent sedan förra året.
Kvinnor tvingas också oftare att sluta sitt arbetsliv i förtid på grund av hälsoskäl. Därför har regeringen gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att genomföra tillsynsinsatser i hela landet inom två verksamhetsområden i kommunal verksamhet: hemtjänst och verksamheter inom teknisk förvaltning. Syftet är att öka medvetenheten och kunskaperna hos arbetsgivare om riskerna i arbetsmiljön för både kvinnor och män.
– Vi vet inte varför det ser ut så här men vi håller på med två studier i frågan, som ska vara klara under hösten, säger Heléna Dahlberg, biträdande presschef på Försäkringskassan.
Den vanligaste orsaken till sjukskrivning är psykisk ohälsa, den stod för 47 procent 2012. 23 procent av sjukskrivningarna berodde på värk i muskler och leder.
– Det är svårt att säga varför den psykiska ohälsan verkar drabba fler kvinnor än män. Vi håller på med en fördjupad studie i ämnet. Det man kan se tecken på är att landstingen och de kommunala sektorerna är värst drabbade och man kan gissa att det är en stressande arbetsmiljö som orsakar detta, säger Jan Larsson som är verksamhetsområdeschef på Försäkringskassans huvudkontor.