Vid extrema regnoväder klarar inte reningsverket i Ulricehamn att ta emot de vattenmassor som då kommer in via ledningsnätet. Resultatet blir att hushållsavfall rinner ut i Åsunden.
En sådan händelse inträffade efter sommarens värmebölja, i början av augusti. Vid ett tillfälle regnade det kraftigt, vilket fick till följd att reningsverkets kapacitet att ta emot vatten tillfälligt överstegs.
Resultatet blev att orenat vatten med tillhörande avfall av olika slag rann ut i Åsunden. Avfall som egentligen inte hör hemma i avloppsvatten från hushållen, exempelvis tops, papper (annat än toalettpapper) och annat.
En person uppmärksammade reningsverkets personal på utsläppet, som agerade direkt genom att manuellt rena vattnet längs strandlinjen nedströms avloppsreningsverket.
Det är extremt ovanligt med breddning av det här slaget, säger Konrad Samuelsson, driftsansvarig vid reningsverket, som drivs av Ulricehamns Energi AB.
– Och i praktiken var vattnet väldigt utspätt; det bestod mest av regnvatten. Men även om det var begränsade mängder och under en väldigt kort tid, så fick vi ut oönskat avfall i Åsunden, säger Konrad Samuelsson.
Förutom hushållsavfall konstaterades att fettklumpar kommit ut i sjön. Några miljökonsekvenser på sikt blir det inte vid utsläpp av detta slag, enligt Konrad Samuelsson.
– Det handlar om små mängder. Dessa lakas snabbt ut i sjön, säger han.
Utsläppet redovisas i sedvanliga kvartalsrapporter från reningsverket samt i kommande miljörapport.
Det är flera år sedan en liknande breddning inträffade vid reningsverket.
Men med tanke på de förväntade klimatförändringarna på sikt, kan man befara kraftigare regn, vilket kan komma att öka belastning på landets reningsverk, tror Konrad Samuelsson.
I avvaktan på en permanent förbättring av kapaciteten på reningsverket, har ett tillfälligt galler vid reningsstationen installerats.
– Det är som en extra säkerhet för att bättre kunna hantera även så kraftiga skyfall, säger Konrad Samuelsson.